sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Ötökkälautanen

Illallinen on katettu.


Löysin idean ötökkälautasesta Tarjuskalta, joka on tehnyt toinen toistansa upeampia halloween-kakkuja. Tämä kakku meni ystäväni mukana Halloween-pirskeisiin. Makutoiveena oli lakritsia.

Kakku on tehty 24 cm vuokaan. Pohja on 6 munan sokerikakkupohja perusohjeella. (Lämmitä munat vesihauteessa kädenlämpöisiksi. Riko munat kulhoon ja punnitse ne, joukkoon 70% munien painosta sokeria ja vaahdotus. Siivilöi vaahdon sekaan vehnäjauhoja 70 % munien painosta ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan. Paista 160 asteessa kypsäksi.)
Lisäsin muna-sokerivaahtoon oranssia pastaväriä, jotta kakun pinnalle tulevat värit toistuisivat myös sisällä.

Kostutin kakun Spritellä ja sivelin väliin lemon curdia. Tähän kakkuun tein erilaisen lakritsitäytteen kuin Hautausmaakakussa oli. Suuri määrä Kick-patukoita tulee kalliiksi, tähänkin kakkuun niitä olisi tarvittu 18 kpl!

Lakritsitäyte (riittää 24 cm kakun kahteen väliin):

4 dl vispikermaa
300 g ( 1 purkki) Pirkan lakritsikastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ rkl vaniljakreemijauhetta
Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto sekä lakritsikastike. Lisää hiukan vaniljakreemijauhetta seoksen jämäköittämiseksi. Levitä kakkupohjan päälle.


Täytin kakun tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja annoin levätä yön yli. Sitten kumosin kakun tarjoilualustalle.
Keitin päälle lakritsikinuskia. Sitä keitellessäni tuli mieleeni, etten ole koskaan aiemmin tehnyt minkäänlaista kinuskia. Kai sitä täytyisi kokeilla ihan peruskinuskiakin joskus.


Lakritsikinuski
1½ dl kuohukermaa
150 g Kick-patukoita tai Alku-lakritsitoffeita
Paloittele karkit kattilaan ja kaada päälle kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes karkit ovat sulaneet kermaan. Keitä 5 minuuttia. Sekoittele ja anna hiukan jäähtyä. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä hetki jääkaapissa.


Vatkasin vaahdoksi 4 dl laktoositonta vispikermaa, lisäsin 1 rkl vaniljakreemijauhetta ja oranssia pastaväriä. Sivelin ohuen kerroksen kermaa kakun reunoille, painelin kermaan Halvan lakritsimattoa ja pursotin lakumattojen väleihin kermaa (ja kirosin jälleen laktoosittoman kerman pursotusominaisuuksia).





Sitten kakun päälle pääsi ötökkälautanen. Lautanen ja haarukka ovat sokerimassaa, ötökät karkkimassaa. Koska koristelu tapahtui useita tunteja ennen kakun tarjoilua, sivelin kaiken varalta lautasen pohjan sulalla suklaalla ja annoin suklaan jähmettyä ennen lautasen siirtämistä kakun päälle. Koska en ollut ennen kinuskipäällystä tehnyt, en tiennyt miten hyvin koristeet kestävät sen päällä. Suklaa toimii hyvänä eristeenä, eikä koriste pehmene ja sula ennen aikojaan kakun päälle.


2 kommenttia:

  1. Upeat nuo ötökät! En kyllä tiedä uskaltaisinko niitä syödä kun ötökät eivät normaalisti kuulu ruokavalioon ;)
    Oletko muuten käynyt tällaisilla sivuilla: http://www.bakerella.com/
    Siellä näyttäisi nopealla vilkaisulla löytyvän kaikkea kivaa ideaa leivosten koristeluihin :)

    VastaaPoista