keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kakku ystäville ja ystävyydelle

Maaliskuun alussa kokoonnuimme rakkaan ystäväporukan kanssa yhteen. Halusin tehdä kakun, joka ilmentäisi tätä porukkaa ja ystävyyttämme. Tällainen siitä sitten tuli.


Itse jaan täytekakun teon yleensä useammalle päivälle. Tämänkin kakun osalta mustikkatahnan ja kakkupohjan voi hyvin tehdä jo pari päivää ennen kakun tarjoilua. Kakkupohja säilyy jäähdyttyään huoneenlämmössä suljettuna muovipussiin. Mustikkatahna taas tarvitsee jähmettymisaikaa jääkaapissa, joten se on ehkä parempikin tehdä vaikka päivää ennen kakun täyttöä.

Täytän kakun kelmutettuun vuokaan tarjoilua edeltävänä päivänä ja annan sen tekeytyä jääkaapissa painon alla (käytän isokokoista keittokirjaa) yön yli tai muutamia tunteja. Tarjoilupäivän aamuna tai jo edellisenä iltana (riippuu siitä, milloin kakku tarvitaan) kreemitän kakun, päällystän massalla ja koristelen kakun.

Jos teet koko kakun samana päivänä, kannattaa aloittaa mustikkatahnan teolla ja tehdä sitten kakkupohja.



Kakkupohja:
  • 6 suurta munaa (350 g)
  • sokeria (245 g)
  • vehnäjauhoja (205 g)
  • kaakaojauhetta (40 g)
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.  
Lämmitä munat kädenlämpöisiksi vesihauteessa. 
Aseta kulho keittiövaa'alle ja taaraa vaaka. 
Riko munat kulhoon ja ota lukema ylös. 
Laske 0,7 x munien paino. Näin saat tarvittavan määrän sokerille ja jauhoille jos teet vaalean kakkupohjan. Jos teet kaakaoisen pohjan, vähennä vehnäjauhojen määrää 20-40 grammalla ja laita vastaava määrä kaakaojauhetta. 
Lisää sokeri munien joukkoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun voit kirjoittaa vatkaimilla nimesi vaahdon pintaan ennen kuin se laskeutuu. 
Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. 
Siivilöi kuivat aineet pienissä erissä muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. 
Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista pyörylä. Voitele ja vehnäjauhota vuoan reunat. 
Kaada taikinamassa vuokaan ja laita uuniin alatasolle. 
Pudota uunin lämpötila 160-165 asteeseen. 
Paista kunnes kakku alkaa kevyesti irrota vuoan reunoista ja kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Minun uunillani tähän kestää noin 40-50 minuuttia. 
Nosta kypsä kakku hetkeksi jäähtymään ja kumoa. 
Irrota leivinpaperipyörylä kakun pohjasta. 
Kun kakku on jäätynyt, halkaise se kolmeen osaan. 

Odotellessasi kakun jäähtymistä, pese käyttämäsi vuoka ja vuoraa se kelmulla. Kun täytät kakun vuokaan, laita pohjimmaiseksi se pala, joka oli paistuessa vuoan pohjaa vasten. Näin saat kakun pinnasta tasaisemman.
 
Kostutukseen
  • 2-2½ dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
Kostuta kakkupohjan osa ennen täytteen levittämistä. Levitä kostuketta esimerkiksi pullasudilla tasaisesti kakun pintaan. 



Täyte 1 Mustikkatahna:
  • 2 dl mustikkasosetta (200 g mustikoita)
  • 1 ½ dl hillosokeria
  • 3 keltuaista
  • 70 g voita
Soseuta mustikat esim. sauvasekoittimella. Jos käytät pakastemustikoita, anna niiden sulaa hetki tai sulata sulatusteholla mikrossa.
Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset. Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Jatka keittämistä 5-10 minuuttia, kunnes hilloke sakenee. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa kylmäksi.

Kaada hilloke kulhoon ja lisää pehmeä voi nokareina. Vatkaa seos vaahtomaiseksi. Laita kannelliseen astiaan (esim. lasipurkkiin) ja anna olla pari tuntia jääkaapissa jähmettymässä.

Levitä puolet tahnasta kostutetulle kakkupohjalle.

Täyte 2
  • 1 prk (200g) vaniljarahkaa
  • 4 dl vispikermaa
  • vajaa ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma.
Vatkaa joukkoon vaniljarahka ja sokerit kunnes seos on tasaista.

Levitä puolet seoksesta mustikkatahnan päälle.
Nosta keskimmäinen kakkupohja vuokaan ja kostuta. Täytä toinen väli samalla tavoin mustikkatahnalla ja kerma-rahkaseoksella. Nosta päällimmäiseksi kolmas kakkupohjan osa ja kostuta. Nosta kelmun reunat kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin painon alle vetäytymään.



Kaakaokreemi:
  • 100 g voita
  • n. 200 g kaakaotomusokeria
  • 2 rkl vettä
Vatkaa pehmeä voi kuohkeaksi.
Lisää tomusokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten.
Kun kreemi on tasaista ja notkeaa, lisää vesi.
Vatkaa vielä hetki.
Sivele ohut kerros kreemiä kakun pintaan ja reunoille kosteuseristeeksi massan alle.
Laita kakku jääkaappiin, jotta kreemi jähmettyy.

Kuorrute:
  • 300 g valkoista karkkimassaa
  • 300 g valkoista sokerimassaa
  • mustaa sprayväriä
  • pastavärejä
  • kirjainmuotit
Sekoita massat keskenään ja kaulitse massasta yksi suuri ympyrä.
Nosta massa kakun päälle ja tasoita rypyt reunoilta.
Leikkaa ylimääräinen massa pois.
Sprayaa kakku mustaksi helmiäismustalla sprayvärillä. 
Värjää ylijäänyttä massaa eri väreillä ja paina kirjainmuoteilla tarvitsemasi kirjaimet.
Liimaa kirjaimet kakkuun haluamaasi asetelmaan sokerikuorrutteella tai elintarvikeliimalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti