tiistai 17. tammikuuta 2012

Suklaakakku uudeksi vuodeksi

Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoilleni!



Melkein nolottaa julkaista uuden vuoden kakku vasta nyt, mutta työkiireet ovat verottaneet merkittävästi bloggailuaikaa. Nyt kuitenkin koitan ehtiä naputtelemaan tämän päivityksen loppuun saakka.

Halusin siis kokeilla suklaakuorrutteisen kakun tekoa. Vihjeitä siihen hain Leivontafoorumin lokakuun haasteesta. Helppoa tasaisen suklaakuorrutteen aikaansaaminen ei kyllä ole.

En itse pidä sacher-kakusta, joten toivoin välttyväni kakussa sachermaiselta maulta ja valitsin täytteeksi valkosuklaata ja vadelmaa. Siinä en kuitenkaan onnistunut, vaan sacher-kakku tästä kuitenkin tuli minulle ja miehelleni mieleen. Muut eivät samankaltaisuutta huomanneet ja popsivatkin kakkua hyvällä halulla (tai sitten pitäisivät myös aidosta sacherista).

Tein kakun 16 cm vuokaan.

Ainekset:
60 g voita tai margariinia
60 g tummaa suklaata
2 kananmunanvalkuaista
1/5 dl tomusokeria
2 kananmunankeltuaista
0,6 dl tomusokeria
0,6 dl vehnäjauhoja
0,4 dl perunajauhoja
0,4 tl vaniljasokeria
0,8 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja vehnäjauhota tasapohjainen kakkuvuoka.
2. Erottele munan valkuaiset keltuaisista. Paloittele suklaa ja voi astiaan ja sulata ne joko mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa kuivat aineet kulhoon.
3. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi.
4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa-voiseos. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Lopuksi lisää valkuaisvaahto varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista kypsäksi 170 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Leikkaa kakku kolmeen osaan.

Kostutus:

1 dl maitoa
0,5 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon sekaan ja kostuta kakkulevyt maidolla.

Täyte:
2 dl vispikermaa
50 g valkosuklaata
kotimaisia vadelmia

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon sulatettu valkosuklaa. Levitä pohjan päälle kerros valkosuklaakermaa ja upota joukkoon kokonaisia vadelmia. Laita täytetty kakku vetäytymään jääkaappiin yön yli painon alle.

Kuorrutus
vadelmamarmeladia
130 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Sivele kakun pinta ohuelti vadelmamarmeladilla. Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
Lämmitä kerma kattilassa. Kerma ei saa lämmetä kiehumispisteeseen, mutta sen on syytä olla selvästi kättä lämpimämpää. Testaa tarvittaessa sormenpäällä lämmityksen edetessä. Ota kattila liedeltä ja kaada suklaasula joukkoon.
Sekoita tasaiseksi. Kuorrutteen voi laittaa vielä hetkeksi liedelle miedolle lämmölle (lieden jälkilämpö riittää) ja sekoittaa, kunnes rakenne on täysin sileä. Lisää nokare voita kiiltoa lisäämään.
Kaada kakun päälle aloittaen keskeltä ja edeten kohti reunoja. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.



Koristelin kakun CandyMelts-pursotuksilla ja koristerakeilla. CandyMeltsit ehtivät jähmettyä uudestaan sillä aikaa, kun sulatin värejä erikseen, joten pursotusjälki oli vähän mitä sattuu. Onneksi uutena vuotena ei ole niin nöpönuukaa. :)

3 kommenttia:

  1. Hyvältähän tuo näyttää!
    Ja kuullostaa myös. Mä kuulun niihin, jotka tykkää myös siitä sacherkakusta. :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköinen kakku.

    ja kiitos ihan valtavasti...pienet sammakot loikki mun keittiöön eilen, kun vihdoin sain haettua paketin postista :D

    t. Jossu

    VastaaPoista
  3. Sumi: Kiitos. :) Ja kakku olisi varmaan ollut mieleesi, jos kerran sacherkin uppoaa.

    Jossu: Vihje toimi siis hyvin ja oikea osoite löytyi. ;)

    VastaaPoista