torstai 22. syyskuuta 2011

Syntymäpäiväkakku 30-vuotiaille ystävyksille

Tämä kakku on ensimmäinen kolmekerroksinen kerroskakku, jonka olen tehnyt. Kakku on tehty tupla-kolmekymppisille. Kakun päälle sankarit olivat hankkineet 3 ja 0 -kynttilät, jotka laitettiin paikoilleen juhlissa. Olin saanut tietää, että kynttilöissä on lilaa ja pinkkiä, mutta kuva ei valitettavasti tullut perille. Niinpä kakun lila ja pinkki ovat aivan eri sävyä kynttilöiden kanssa.



 

Kakusta tuli hiukan vino ja porrastus on liian pieni, vuokien kokoerot ovat vain 4 cm. Tarkoitus oli leikata kahta ylintä kakkua hiukan pienemmiksi, mutta muistin tämän vasta kuorrutettuani kakut, joten näillä mentiin. Käytin 24 cm, 20 cm ja 15 cm vuokia. Kauniimpi porrastus olisi tullut esimerkiksi 24 cm, 18 cm ja 12 cm vuoilla. Sama määrä munia mahtuu myös tuollaisiin vuokiin, näistä tuli nimittäin melko matalia kakkuja.

Kakut kätkevät sisälleen yhteensä 9 munan sokerikakkutaikinan ja mansikkamoussea. Kostutus vaniljamaidolla ja valmiin karkkimassan alla sokerikreemi.


Ainekset

Pohjat:
6+3 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Laita munat lämpiämään lämpimään veteen. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuokien reunat ja halutessasi jauhota kevyesti vehnäjauhoilla. Leikkaa vuokien pohjalle leivinpaperipyörylät.

Punnitse käyttämäsi kulho. Riko munat kulhoon ja punnitse uudestaan, jotta saat selville munien painon. Lisää munien joukkoon sokeria 70 % munien painosta. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Punnitse jauhoja 70 % munien painosta ja sekoita mahdollinen leivinjauhe sekaan. Leivinjauhe ei ole välttämätön, jos olet vaahdottanut munat ja sokerit tarpeeksi kovaksi vaahdoksi.

Siivilöi jauhot pienissä erissä muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa kakkuvuokiin (jaa 6 munan massa suurimpaan ja pienimpään vuokaan, 3 munan massa keskimmäiseen vuokaan). Laita vuoat uuniin alimmalle tasolle ja pudota lämpötila 160 asteeseen. Paista kypsiksi (kokeile tarvittaessa kypsyys tikulla). Anna pohjien jäähtyä ja leikkaa kukin kolmeen osaan.


Kostutus:
n. 4 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte: Mansikkamousse
5 dl kermaa
200 g creme fraichea
200 g maustamatonta tuorejuustoa
600 g mansikkasosetta
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
9 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään tuorejuusto, creme fraiche, sokerit ja mansikkasose. Purista liivatteet kuivaksi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivateliemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuusto-mansikkaseokseen. Nostele joukkoon kermavaahto.

Vuoraa kakkuvuoat kelmulla ja kostuta ja täytä kakut vuokiin. Laita kevyt paino kakkujen päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa sitten suurin kakku tarjoilualustalle ja pienemmät kakkupahvien päälle. Kakkupahvit voit leikata etukäteen sopivan kokoisiksi kakkujen alle. Itse veistin ne kirurginterällä vasta sitten, kun kakut olivat pahvien päällä.


Sokerikreemi
250 g voita tai margariinia (käytin oivariinia)
500 g tomusokeria (käytin 300 g mansikkatomusokeria ja 200 g tavallista)
2½ rkl vettä

Notkista voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Kuorruta kakut yksitellen kreemillä.

Päälle:
Vaniljanmakuista valkoista karkkimassaa n. 1 kg.

Kirkasta halutessasi karkkimassan valkoisuutta valkoisella pastavärillä. Kauli massa ohueksi ja siirrä se kuviointimaton päälle. Kaulitse kuvio massaan ja siirrä massa kuviointimaton avulla kakun päälle. Tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Kuorruta jokainen kakku erikseen. Suihkauta halutessasi helmiäissuihketta kakkuihin.

Koska kakun piti kestää kuljetus röykkyisellä mökkitiellä, painoin alimpaan kakkuun muutaman sopivan mittaiseksi leikatun juomapillin tukemaan ylempien kakkujen painoa. Nostin sitten suurta lastaa apuna käyttäen pienemmät kakut suurimman päälle.

Koristele kakut mielesi mukaan.



Lisäys 11.10.2011.

Kakku syötiin siis ylhäältä alaspäin. Tässä ensimmäistä kakkua otettu ja näkyy kakkupahvi kakun alla.

Kun ylin kakku oli syöty, nostettiin kakkupahvi pois ja alta paljastui toinen kakku. Muruset olisi ehkä voinut pyyhkäistä pois ennen kuvan ottoa, mutta väliäkös tuolla enää tässä vaiheessa. ;)


7 kommenttia:

  1. Wau, nyt tiedän, kuka tekee mulle kakun, jos meen joskus naimisiin ;) Haluun nimittäin kerroskakun...

    VastaaPoista
  2. Wau! Upea kakku! Hieno idea nuo juomapillit tukemaan sitä alinta kerrosta. Jätitkö siis ne kakkupahvit sinne väliin, että kakku siis syötiin kerros kerrallaan alkaen ylimmästä? Tuo "kuviokaulittu" sokerimassa on kyllä tosi hienoa. Eikä ainakaan valokuvassa näyttänyt hassulta, että oli niin pienellä porrastuksella. Tosin, aina on parantamisen varaa, kun ryhtyy kriittiseksi. :D

    VastaaPoista
  3. Askartelin itte: Kiitoksia. :)

    hannele: Kerroskakkuja on kyllä ihan mukava tehdä. Omat jännitysmomenttinsa niissä kuitenkin on, kuten, että kaatuuko kakku liikuteltaessa. :D

    Outi: Arvasit oikein, eli kakkupahvit jätettiin ylempien kakkujen alle ja kakku syötiin kerros kerrallaan. Aikaisempaan kahden kerroksen kakkuun en laittanut pahvia ja sitä ei ihan niin siististi sitten saatu leikattua. Kun tästä kakusta oli ylin kerros syöty, olisi kakku melkein käynyt uudesta, eli hyvin toimi. :)

    VastaaPoista
  4. Niin siis se paperi lähti siitä sokerimassan päältä kauniisti pois, ja uusi kerros näytti jälleen hyvältä? Kuulostaa hyvältä idealta! Simppeli, eikä edes tyhmä!

    VastaaPoista
  5. Juu, pahvi lähti siististi pois. Kyseessä ei siis ollut kakkupaperi, vaan tukevampi kakkupahvi. Lisäsin tuonne kirjoituksen loppuun muutaman kuvan "avatusta" kakusta.

    VastaaPoista
  6. Näyttää hyvältä noi kuvat! Hienoa! :)

    VastaaPoista