tiistai 2. elokuuta 2011

Jätskileivokset

 
Ihastelin Kinuskikissan tekemää upeaa suklaakuorellista jäätelökakkua, mutta kaipasin pienempää versiota tästä. Keksin käyttää silikonisia leivosmuotteja. Käyttämäni ovat tällaiset. Näissä yhden kolon koko on reilun desin verran, joten ovat sopivan kokoisia jätskileivoksille.

Tietenkään en voinut tätä tehdä helpoimman kautta, vaan halusin tehdä suklaakuoren kaksivärisenä. Siistimmin tämän olisi voinut tehdä, jos olisi käyttänyt suklaan levitykseen hienostuneempaa instrumenttia kuin teelusikkaa. Suosittelisin ehkäpä silikonista sutia.

Ainekset
1 litra valitsemaasi jäätelöä (käytin suklaa-vaniljajäätelöä)
haluamaasi kastiketta (esim. suklaa)
50 g tummaa suklaata + ½ tl öljyä
50 g valkosuklaata + ½ tl öljyä (tai yksivärisenä 100 g haluamaasi suklaata)
öljyä voiteluun

Voitele silikonivuoan kolot kevyesti öljyllä. Sulata suklaat + öljy mikrossa vajaan puolen minuutin jaksoissa aina välillä sekoitellen.

Ota jäätelö huoneenlämpöön, paloittele se kulhoon ja sekoittele sitä välillä suklaalevitysten lomassa. Levitä tummaa/valkoista suklaata auringonkukkien keskustojen päälle. Siirrä vuoka hetkeksi pakastimeen (pidin muutaman minuutin). Levitä sitten toisen väristä suklaata kukan terälehtiosaan ja siirrä hetkeksi pakastimeen. Levitä keskustan kanssa samanväristä suklaata vuoan yläreunaan ja siirrä hetkeksi pakastimeen.

Suklaakuorta tehdessä olisi tärkeää, että suklaata ei tule liian paksua kerrosta. Tällöin leivosta on vaikeaa leikata. Liian ohut suklaakuori taas voi hajota kun leivosta irrottaa vuoasta.

Sekoita jäätelöä, niin että se on notkeaa seosta. Ota vuoka pakastimesta ja lusikoi kupit jäätelöä puolilleen. Lisää haluamaasi kastiketta (käytin suklaakastiketta) ja täytä sitten kupit täyteen jäätelöllä. Peitä vuoka kelmulla ja siirrä pakastimeen ainakin puoleksi tunniksi.

Irrota jäätelöleivokset venyttämällä ja kääntämällä vuokaa ja painamalla leivoksen keskustasta. Nauti mahdollisimman pian.

Minä en malttanut antaa leivosten olla pakastimessa kuin hätäisesti sen puoli tuntia, joten leivokset sulivat nopeasti valokuvatessa. Kärsivällisempi syöjä olisi saanut paremmat valokuvat. :)


2 kommenttia:

  1. Kauniita ovat! Ja kiva idea, nuo pienet annokset. Ei sula ja mene pilalle jos ei kaikkea jaksa heti syödä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset. Nämä on tosiaan sellaisia reilun desin kokoisia, joten hyvin jaksaa syödä yhden tai suurempi syömäri kaksikin. :) Yksitellen helppo ottaa pakkasesta.

    VastaaPoista