keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Valkosuklaa-limekakkuja

Ristiäisiin sain kunnian tehdä kakut ja makutoiveissa oli hyydykekakkua jossa valkosuklaata ja limeä sekä vihreä kiille. Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa Valion maustetun valkosuklaa-limerahkapurkin mukana olevaa ohjetta valkosuklaalisällä, mikä ei ehkä ollut viisain valinta.

Kakkujen pohjat ovat pelkillä perunajauhoilla tehtyä kääretorttulevyä. Vanhasta tottumuksesta ajattelin tehdä kakkuihin sileät valkoiset reunat ja leikkasin pohjat hiukan vuokia pienemmiksi. Tämä meinasi kostautua pahan kerran....

Täyte oli todella jämäkkää ja sitä oli vaikea saada levittymään pohjalevyn ja reunakalvon kapeaan väliin. Kakun pinnastakin tuli kaikkea muuta kuin tasainen. Melkein jo päätin tehdä kokonaan uudet kakut, mutta kakkujen hyydyttyä avasin vuoan ja kurkistin reunakalvon läpi olinko saanut massan levitettyä rakoseen kunnolla. Näytti ihan hyvältä ja päätin, että näillä mennään.

Tein limemehusta, sokerista, vedestä, väriäaineesta ja liivatteesta kiilteen. Tällä kertaa jaksoin jopa odottaa tarpeeksi kauan kiilteen jähmettymistä ennen kakun päälle kaatamista. Näin kiille ei vuotanut vuoasta ulos.

Mutta tietysti sitten muita ongelmia ehti syntyä. Ennen kiilteen kaatamista kakulle siistin hiukan reunoja veitsenkärjellä. No, tietysti hiukan näitä palasia oli sitten jäänyt kakun pinnalle ja ne nousivat tietysti kiilteen pinnalle. Suurimpia kalastelin lusikalla pois, mutta kaikkia en millään saanut pois. Päätin peitellä pahimpia suklaapursotuksilla (siinä en kyllä onnistunut, kuten kuvasta huomaa).





Suurempi kakuista on tehty 26 cm vuokaan ja pienempi 16 cm vuokaan. Suuremman kakun päälle tein tosiaan tuollaisen suklaalevyn alustaksi koristeelle, jotta sokerimassa ei sulaisi heti. Kakun päälle tulevat siis nämä tennarit ja laitoin myös mukaan noita kukkia vihreinä ja sinisinä, joita voisi asetella halutusti kakkujen päälle juuri ennen tarjoilua.

Käyttämäni resepti oli siis tällainen (26 cm vuoka ja 16 cm vuoka) :
Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut muut aineet. Kumoa uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa keskitasolla noin 7 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja paina vuoalla levyyn ympyrä ja leikkaa se saksilla irti ja aseta vuokaan leivinpaperin päälle.

Kakkumassa:
6 dl vispikermaa
5 purkkia valkosuklaa-limerahkaa
4 rkl sokeria
70 g valkosuklaata
10 liivatetta
tilkka vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Rouhi valkosuklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka, sokeri ja rouhittu valkosuklaa. Kiehauta vettä ja sulata kuivaksi puristetut liivatteet siihen. Sekoita liivateliemi ohuena nauhana kerma-rahkaseoksen joukkoon. Kaada vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä ainakin tunti ennen kiilteen valmistusta.

Kiille
n. 1dl limetiivistettä
4 dl vettä
olisiko ollut 1½ dl sokeria, maistelin seosta ja lisäsin käsivaralla
vihreää väriainetta (Wiltonin pastaväri Kelly Green)
5 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita limetiivisteestä, vedestä ja sokerista sopivan makea mehu. Värjää pienellä tipalla väriä. Sulata kuivaksi puristetut liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos mehun joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna seoksen hyytyä ainakin 15 minuuttia jääkaapissa välillä sekoitellen. Kaada hiukan hyytynyt kiille kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti