keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Vappuinen suklaa-nougatjuustokakku

Löysin Pullahiiren upeasta blogista herkulliselta kuulostavan ohjeen suklaa-nougat-juustokakkuun. Tätä päätin tehdä vapun kunniaksi.


Eikä taas ihan mennyt ihan kuin elokuvis...

En tiedä, oliko minulla ja  Pullahiirellä täysin erilainen ruokalusikka-mitta vai mistä oli kyse, mutta minun kakustani tuli kyllä huomattavasti tummempi kuin Pullahiiren kakku ja oletettavasti minun kakkuni oli myös vähän raskaamman makuinen kaakaojauheen suuren määrän vuoksi. Mutta aineksistakin päätellen tämä kakku on melkoisen raskasta syötävää (kondensoitua maitoa, tuorejuustoa, munaa, kaakaojauhetta, suklaata....).

Minä käytin 15 ml vetoista ruokalusikkamittaa ja Pullahiiren ohjeen mukaan tein oman kakkuni.

Vähensin kuitenkin tähän omassa blogissa julkaisemaani ohjeeseen alkuperäisen ohjeen kaakaojauhemääriä, joita pidin hiukan suurina jo tekovaiheessa. Tarkensin myös muutamaa kohtaa alkuperäisesä ohjeessa, joita en itse ihan hokannut tekovaiheessa.

Suklaa-nougat-juustokakku

Pohja
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
100 g voita


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Lämmitä munaa hetken kädenlämpöiseksi lämpimässä vedessä.
Sulata voi mikrossa miedolla lämmöllä. Peitä astia sulatusvaiheessa kannella tai paperilla räiskymisen välttämiseksi.
Vatkaa muna ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe) keskenään.
Lisää muna-sokerivaahdon joukkoon siivilän läpi puolet kuivista aineista ja sen jälkeen sulatettu ja hiukan jäähtynyt voi. Lisää siivilän läpi loput kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi. Levitä massa 24cm irtopohjavuokaan (pohjalla leivinpaperi) ja paista noin 10 minuuttia 175 asteessa.
Valmista paistumisen aikana täyte.
Pudota pohjan paistamisen jälkeen uunin lämpötila 150 asteeseen.





Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
3 Mignon-munaa / 150 g dubbel nougat-patukkaa
2 rkl kaakaojauhetta
100 g maitosuklaata


Rouhi maitosuklaa veitsellä. 
Notkista tuorejuusto vatkaamalla sitä hetki sähkövatkaimella.
Sulata nougat pehmeäksi mikrossa lyhyissä jaksoissa välillä sekoitellen.
Lisää tuorejuuston joukkoon ranskankerma ja kondensoitu maito. Lisää sulatettu nougat. Vatkaa seos tasaiseksi. Lisää joukkoon kaakaojauhe. Lisää lopuksi kananmunat yksitellen joukkoon ja vatkaa massa tasaiseksi. Älä ylivatkaa.
Ripottele lämpimän pohjan päälle noin puolet maitosuklaarouheesta ja sekoita loput täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle.


Vuoraa irtopohjavuoka kaksinkertaisella foliolla ja laita vuorattu vuoka isoon paistovuokaan (minulla ei ollut niin isoa paistovuokaa, johon 24 cm vuoka olisi mahtunut, joten käytin syvää uunipeltiä).
Kaada noin 2/3 osaa kakkuvuoan korkeudesta kiehuvaa vettä paistovuokaan. Paista vesihauteessa 150 asteessa 1-2h. Jätä vielä noin 15 minuutiksi jäähtyvään uuniin. Ota vuoka pois uunista. Nosta kakkuvuoka pois vesihauteesta ja anna jäähtyä hetki. Nosta jäähtynyt juustokakku jääkaappiin ja anna viilentyä jääkaappikylmäksi yön yli.

Päälle
1 dl vispikermaa
100 g ranskankermaa
1/2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Mittaa kulhoon kaikki päällisen aineet. Vatkaa ne vaahdoksi. Levitä vaahtoa kakun päälle ohut kerros. Lusikoi loppu vaahto pursotuspussiin ja pursota haluamasi pursotukset kakun reunoille.
Tarjoile kakku sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa!
Vinkki! Laita paistoajaksi kakun päälle folio, jotta kakun pinta ei ruskistu paiston aikana.



Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 1 h ja noudatin sitä. Kakku oli kuitenkin täysin raaka tunnin jälkeen, joten lisäilin paistoaikaa 10 minuutin jaksoissa. Kyllä se kakku taisi melkein kaksi tuntia paistua ennen kuin oli kypsää.

Tuo vesihauteessa paistaminen ei kyllä ollut lempparihommaani. Voisikohan kakun paistaa ihan tavallisesti? Varmasti saisi paistoaikaa lyhennettyä. Vaikka vuorasin kakkuvuoan kaksinkertaisella foliolla, eikä folioihin tullut reikiä, oli folioiden sisällä silti vettä kun kakun otti pois uunista. Jännitti, olisiko koko kakku kastunut pohjastaan. Näin ei kuitenkaan onneksi ollut tapahtunut.
 
Kakku oli lopulta sen verran tuhtia, etten itse jaksanut edes syödä yhtä pientä palaani loppuun. Iso osa kakusta koki lopulta kohtalokseen biojäteastian, joten tätä kakkua en kyllä nostaisi onnistuneimpieni listalle. Jos on iso porukka tulossa ja kovin makeannälkäistä porukkaa, niin sitten tämä varmasti puolustaa paikkaansa. Kahden hengen taloudessa kaikkien muiden vappuherkkujen keskellä ei ollut niin onnistunut valinta.

4 kommenttia:

  1. Ei todellakaan mitaan kevytta syotavaa! :D Ma voisin ehka heivata osan suklaista tai tuon kondensoidun maidon (siinakin taitaa olla sokeria?) ettei tulisi niin aklomakeaa kakkua. Oon tehnyt amerikkalaista juustokakkua, mika kans kypsennetaan vesihauteessa. Oli tosi hyvaa, mutta ei sita voinut kovin paljoa syoda. Tuhtia tavaraa.

    Tuo kondensoitu maito nayttaa olevan tosi yleista nykyaan. En oo koskaan kayttanyt. Katselin vasta yhta reseptia, missa oli kaytetty kondensoitua maitoa ja yritin pohtia, milla sen voisi siina reseptissa korvata. Varmaan jostain kaupasta sellaista loytyisi, en vain sattunut huomaamaan sellaista purkkia meidan lahikaupassa. En jaksanut kylla tutkia ihan kaikkia hyllyja niin tarkkaan, et voihan se viela jostain loytya. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoidussa maidossa on tosiaan reilusti sokeria. En oikein tiedä, millä sen voisi korvata leivonnassa. Suomesta tuota löytyy nykyään ihan peruskaupoistakin. Sijainti kyllä vaihtelee säilykehyllystä itämaisten ruokien hyllyyn ja leivontahyllyihin. On siis säilyketölkkiin pakattua tavaraa.

      Poista
  2. heips!
    ite oon ainakin huomannut että kaakaojauheissa on eroa! esim van houten on paljon tummempaa ja tukusamapaa kuin x-tra(jota itse käytän, ja laitan enemmän kuin ohjeessa)
    t: kermakakku kaapinpaikasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Totta, tuossa voikin olla syy! En tullutkaan tuota ajatelleeksi. Itse käytän useimmiten myös x-tran jauhetta.

      Poista