tiistai 1. toukokuuta 2012

Vanilja-mangohyydykekakku


Vähän nolottaa julkaista pääsiäiskakkua vapun tienoilla, mutta kun kamerasta vielä löytyi julkaisemattomia kuvia, niin menköön.

Kakku on tehty Juhlattaren blogista löytyneellä ohjella. Pohja vain on vaihdettu keksipohjasta pehmeämmäksi kääretorttupohjaksi. Näitä kakkuja vein 2 kpl töihin pääsiäisen aikoihin.



Itse en pitänyt kakun mangotäytteen mausta, mutta makuja on monia. Siksi julkaisen ohjeen täälläkin, voihan olla että joku tykkää. Juhlattaren blogissa oli maininta, että maku paranee jos kakku saa levätä vähintään vuorokauden valmistuksen jälkeen. Nämä kakut saivat odotella vain puolisen vuorokautta valmistuksestaan, joten ehkä siinäkin on jotain taikaa.

Kääretorttupohja:
4 munaa 
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1½-2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
(Kostutus: Jos tarjoat kakun samana päivänä, kannattaa pohja kostuttaa. Jos seuraavana päivänä, ei kostutus ole välttämätön.
1 dl maitoa
½ tl vaniljasokeria)

Lämmitä munat kädenlämpöisiksi lämpimässä vedessä. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita syvälle uunipellille leivinpaperi ja pyyhkäise leivinpaperille hiukan ruokaöljyä helpottamaan pohjan irtoamista.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa sekaisin. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi pienissä erissä varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon.
Paista 225 asteessa keskitasolla 6-8 minuuttia. Ole varovainen, pohja palaa nopeasti.
Paina pyöreällä 24 cm halkaisijaltaan olevalla irtopohjavuoalla tai reunavuoalla pohjasta sopivan kokoinen palanen. Siirrä pohja irtopohjavuoan pohjalle (laita pohjalle leivinpaperi) tai reunavuoan sisään suoraan tarjoilualustalle.
Kostuta pohja tarvittaessa vaniljamaidolla pullasutia käyttäen.

Täyte 1. Mangotäyte

2½ dl Flora Vispiä
250 g mangososetta (esim. 2 prk vauvojen mangososetta)
2-4 rkl tomusokeria tai maun mukaan (riippuu mangososeen makeudesta)
5 liivatelehteä
loraus vettä

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. 
Vaahdota Flora Vispi. Sekoita sekaan mangosose ja tomusokeri.
Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne pieneen kiehuvaan vesitilkkaan.
Lisää sulatettu liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.
Nosta jääkaappiin toisen täytteen valmistamisen ajaksi.




Täyte 2. Vaniljatäyte
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla tai Valion vaahoutuva vaniljakastike)
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 prk Valion vanilja-rahkaa
5 liivatelehteä
loraus vettä
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
Vaahdota vaniljakastike napakaksi vaahdoksi. 
Lisää vaniljakreemijauhe, vaniljasokeri ja vaniljarahka ja vatkaa tasaiseksi.
Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne pieneen kiehuvaan vesitilkkaan.
Lisää sulatettu liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin.
Kaada vuokaan mangotäytteen päälle. 
Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelin kakut sulattamalla noin rivillisen tummaa suklaata ja pursottamalla suklaasta ympyröitä kakkujen päälle. Olin tehnyt sokerimassasta narsisseja (tai jotain sinne päin) Kinuskikissan ohjeiden mukaisesti päivää aiemmin. Nyt sivelin narsissien pohjaan sulaa suklaata ja asettelin kukat kakkujen päälle. Suklaa toimi paitsi kosteuseristeenä, myös kiinnitti kukat kakun pintaan.





4 kommenttia: