keskiviikko 25. tammikuuta 2012

SLY17 Tammikuu

Kolme kuukautta on hurahtanut ohi hirmuisella vauhdilla ja nyt olikin jo viimeisen SLY-paketin ja samalla paljastusten aika. Seuraava kierros jää minulta väliin, koska en muistanut ilmoittautua tarpeeksi ajoissa. Kokemus on ollut kuitenkin oikein mukava ja varmasti jossain vaiheessa taas lähden SLY-rinkiin mukaan.


Tammikuun paketin teemana oli kevyet herkut. Paketti sisälsi:
  • hopeakuulia (näitä minulla ei ollutkaan)
  • salaatinkastikeaineksia
  • liivatelehtiä
  • rusina- ja pähkinäsekoitus (nam, syöty jo osittain)
  • hedelmämix ja appelsiinikuoripaloja
  • ohjeet kevyisiin muffineihin ja vadelma-mustaherukkamuffineihin
  • paljastuskirje

Salaiseksi leivontaystäväkseni paljastui Satu blogista Satun turinat. Suurkiitokset mukavista paketeista ja oikein ihanaa kevään jatkoa sinulle!

lauantai 21. tammikuuta 2012

Vanilja-mustikkakakku


Tämän kakun ohje on alunperin peräisin Hellapoliisilta. Minä korvasin osan vaniljajugurtista vaniljatuorejuustolla kiinteämmän koostumuksen saamiseksi ja varmistaakseni että kakku pysyisi koossa. Lisäksi vähensin sokerin määrää.

Sokerin määrästä sain kahdenlaista palautetta, toiset tykkäsivät todella paljon, kun kakku ei ollut liian makeaa. Toisille taas olisi maistunut paremmin makeampi kakku. Laitan sulkuihin alkuperäisohjeessa käytetyt sokerimäärät.

Mikäli käytät hyvin juoksevarakenteista jugurttia (esim. rasvattomat jugurtit) suosittelen liivatteen määrän lisäämistä ½-1 liivatteella. Olo-jugurtti on mielestäni mukavan paksua ja täyteläistä.

Pohja: 
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
 

Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa paistettu pohja leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 24 cm irtopohjavuoan reunaa apuna käyttäen sopivan kokoinen pyöreä pala. Aseta pala irtopohjavuoan pohjalle. Halutessasi kostuta vaniljamaidolla (ei ole välttämätön).

Täyte:
7 liivatelehteä
2 ½ dl Valion vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
300 g Olo-vaniljajugurttia
200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl (½ dl) sokeria
1 tl (2 tl) vaniljasokeria
½ dl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota vaniljkastike. Lisää joukkoon vaniljajugurtti, vaniljatuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota vedestä puristetut liivatteet joukkoon.
Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Levitä täyte pohjan päälle ja anna hyytyä suojattuna kylmässä muutama tunti tai yli yön.


Kiille:
300-400 g mustikoita
5 dl vettä
2½ dl hyytelösokeria

Levitä hyytyneen kakun pinnalle mustikat.
Kiehauta vesi. Lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen ja anna kiehua, kunnes liemi kirkastuu.
Lusikoi liemi varovasti mustikoiden päälle ja nosta vielä hetkeksi kylmään hyytymään.

Koristele kakku esimerkiksi kermavaahtopursotuksin.

Koriste fyssareiden kurssijuhlaan



Lähipiirissäni on eräs fysioterapeutiksi opiskeleva ja hän pyysi minua tekemään aiheeseen liittyvän koristeen heidän vuosikurssinsa pippaloihin. Toiveena oli luuranko, selkäranka, kyynärsauvat tai rollaattori. Minä ryhdyin tuumasta toimeen.

Googletin fysiorerapeutin kuvahaulla ja melkein jokaisessa kuvassa oli jumppapallo ja käsipainot. Sellaiset päätin sitten ympätä myös koristeeseen. Rollaattorinkin tein, mutta sille kävi vähän huonosti sen hajotessa kuivuessaan palasiksi. Pikapaikkaukseksi tein sitten kyynärsauvat. Selkärangan muotoilussa ei oikea anatomia jaksanut ihan niin pitkälle kiinnostaa, että olisin laskenut nikamien määrät oikein. Mutta ehkäpä aiheesta saatiin viritettyä keskustelua asiaa paremmin tuntevien kemuissa. :D

tiistai 17. tammikuuta 2012

Suklaakakku uudeksi vuodeksi

Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoilleni!



Melkein nolottaa julkaista uuden vuoden kakku vasta nyt, mutta työkiireet ovat verottaneet merkittävästi bloggailuaikaa. Nyt kuitenkin koitan ehtiä naputtelemaan tämän päivityksen loppuun saakka.

Halusin siis kokeilla suklaakuorrutteisen kakun tekoa. Vihjeitä siihen hain Leivontafoorumin lokakuun haasteesta. Helppoa tasaisen suklaakuorrutteen aikaansaaminen ei kyllä ole.

En itse pidä sacher-kakusta, joten toivoin välttyväni kakussa sachermaiselta maulta ja valitsin täytteeksi valkosuklaata ja vadelmaa. Siinä en kuitenkaan onnistunut, vaan sacher-kakku tästä kuitenkin tuli minulle ja miehelleni mieleen. Muut eivät samankaltaisuutta huomanneet ja popsivatkin kakkua hyvällä halulla (tai sitten pitäisivät myös aidosta sacherista).

Tein kakun 16 cm vuokaan.

Ainekset:
60 g voita tai margariinia
60 g tummaa suklaata
2 kananmunanvalkuaista
1/5 dl tomusokeria
2 kananmunankeltuaista
0,6 dl tomusokeria
0,6 dl vehnäjauhoja
0,4 dl perunajauhoja
0,4 tl vaniljasokeria
0,8 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja vehnäjauhota tasapohjainen kakkuvuoka.
2. Erottele munan valkuaiset keltuaisista. Paloittele suklaa ja voi astiaan ja sulata ne joko mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa kuivat aineet kulhoon.
3. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi.
4. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa-voiseos. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Lopuksi lisää valkuaisvaahto varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista kypsäksi 170 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Leikkaa kakku kolmeen osaan.

Kostutus:

1 dl maitoa
0,5 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon sekaan ja kostuta kakkulevyt maidolla.

Täyte:
2 dl vispikermaa
50 g valkosuklaata
kotimaisia vadelmia

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon sulatettu valkosuklaa. Levitä pohjan päälle kerros valkosuklaakermaa ja upota joukkoon kokonaisia vadelmia. Laita täytetty kakku vetäytymään jääkaappiin yön yli painon alle.

Kuorrutus
vadelmamarmeladia
130 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Sivele kakun pinta ohuelti vadelmamarmeladilla. Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
Lämmitä kerma kattilassa. Kerma ei saa lämmetä kiehumispisteeseen, mutta sen on syytä olla selvästi kättä lämpimämpää. Testaa tarvittaessa sormenpäällä lämmityksen edetessä. Ota kattila liedeltä ja kaada suklaasula joukkoon.
Sekoita tasaiseksi. Kuorrutteen voi laittaa vielä hetkeksi liedelle miedolle lämmölle (lieden jälkilämpö riittää) ja sekoittaa, kunnes rakenne on täysin sileä. Lisää nokare voita kiiltoa lisäämään.
Kaada kakun päälle aloittaen keskeltä ja edeten kohti reunoja. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.



Koristelin kakun CandyMelts-pursotuksilla ja koristerakeilla. CandyMeltsit ehtivät jähmettyä uudestaan sillä aikaa, kun sulatin värejä erikseen, joten pursotusjälki oli vähän mitä sattuu. Onneksi uutena vuotena ei ole niin nöpönuukaa. :)

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Ruusukakku synttäreiden kunniaksi

Vein välipäivinä töihin hiukan myöhästyneen synttärikakkuni. Jouluaattona kun ei moiselle olisi kovin suurta syöjäkuntaa löytynyt. Hyvin kakku maistui vielä jouluherkuttelujen päällekin porukalle.

Minäkin halusin päästä kokeilemaan monessa blogissa esiintynyttä kaunista ruusupursotusta. Kermainen ulkokuori kätkee sisälleen 6 munan kaakaoisen sokerikakkupohjan vaniljamaidolla kostutettuna. Täytteeksi laitoin mascarpone-daim-kermaa ja kokonaisia kotimaisia vadelmia. Kermapursotukset Flora Vispiä, josta osan värjäsin vaaleanpunaiseksi. Vatkasin jälleen kerran kerman aavistuksen liian kovaksi, joten pursotuksesta ei tullut kauniin sileää.


Suklaa-pannacottakakku joulupäiväksi

Blogipäivitykset laahaavat nyt hiukan perässä, mutta joulupäivän sukulaistapaamiseen tein hyydykekakkua, jossa maistuivat vanilja ja suklaa.



Tein kakun säädettävään reunavuokaan, vuoka oli säädetty 24 cm kokoiseksi. Ensin paistoin tumman kääretorttupohjan pellillä ja leikkasin sopivan palan reunavuoan avulla. Kakun täytteeksi tein maitosuklaamoussen ja paksun pannacottakiilteen.

Maitosuklaamousse
3 munaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
6 liivatelehteä
3/4 dl sokeria
300 g maitosuklaata
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma, laita sivuun. Vaahdota munanvalkuaiset,laita sivuun. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, lisää keltuais-sokeriseokseen tuorejuusto ja ripaus vaniljasokeria. Paloittele suklaa kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Purista liivatteet kuivaksi vedestä ja iuota liivatteet suklaan joukkoon. Seoksesta tulee tahmainen, mutta älä pelästy sitä.
Sekoita liivate-suklaa-seos keltuais-sokeri-tuorejuustoseokseen. Lisää joukkoon valkuais- ja kermavaahdot. Kaada seos vuokaan kääretorttupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa muutama tunti.

Pannacottakiille
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa (käytin täysmaitoa, kun oli hiukan joulupuuron keitosta jäänyt yli)
2 rkl sokeria
1 vaniljatanko


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja laita kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoitellen kunnes seos kiehahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat seoksesta ja kaavi veitsenkärjellä loputkin siemenet seokseen. Sulata liivatteet seokseen. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa sekoitellen huoneenlämpöiseksi. Kaada maitosuklaamoussen päälle ja anna hyytyä muutama tunti tai yön yli.

Koristelin kakun vihreillä candymelts-pursotuksilla ja sokerimassasta tehdyillä joulutähdillä. Olin tyytyväinen kakun ulkonäköön kun lähdimme kotoa ajelemaan mökille kakku mukanamme.




Valitettavasti keli oli melko liukas ja liukas taisi olla pannacotta-kiillekin. Perille päästyämme kiillekerros oli liukunut suurimmaksi osaksi kakun päältä pois ja kakkukuvun sisällä odotteli melkoinen sotku. Kaavin kuitenkin kiilteen miten kuten takaisin kakun päälle ja kaikkea muuta kuin kaunista kakkua päästiin sitten syömään.



Jos kakun siis pitää kestää pitempi automatka, en suosittele tällä täyteyhdistelmällä tehtyä kakkua. Maku ei kuitenkaan kärsinyt tästä säädöstä ja yhdistelmä toimi maun suhteen hyvin.