maanantai 31. lokakuuta 2011

Hautausmaakakku



Tämä hautausmaateemainen kakku meni työpaikalleni Halloweenin kunniaksi. Kakussa kokeilin montaa juttua ensimmäistä kertaa.



Halusin tuoda Halloween-teemaa myös kakun sisälle, joten kokeilin kakkupohjan värjäystä. Päädyin värjäämään kakkupohjan vihreäksi. Vihreä kakku herätti kyllä tunteita syöjäjoukossa. :D

Käytin värjäyksessä Wiltonin lehdenvihreää pastaväriä. Lisäsin värin melkein valmiiseen muna-sokerivaahtoon. Väriä ei tarvinnut paljoa, teelusikan kärjellinen riitti vihreän aikaansaamiseen. Värin lisäämisen jälkeen vaahdotin vaahdon loppuun ja siivilöin sekaan jauhot. Kakku on tehty 24 cm vuokaan, kyseessä on 6 munan sokerikakkupohja. Tässä yksi kolmannes pohjasta vuoassa odottamassa kostutusta ja täytettä.


Kakun kostutin Spritellä, sipaisin päälle lemon curdia ja Kinuskissan lakritsitäytettä vähän muokattuna.
Lakritsitäytteeseen laitoin:
2 dl kuohukermaa
9 Kick-patukkaa
2½ dl Flora Vispiä
reilu ½ dl turkinpippuricrushia

Paloittele Kick-patukat kattilaan ja lisää kuohukerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet kermaan. Kaada kulhoon ja laita jääkaappiin yön ajaksi.

Seuraavana päivänä vaahdota Flora Vispi ja vaahdota kylmä lakritsikerma. Yhdistä vaahdot. Lisää turkinpippuricrush ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kostutetun kakkupohjan päälle ohuelti lemon curdia ja päälle lakritsitäytettä.


Annoin kakun tekeytyä vuoassaan kuutisen tuntia. Sitten kumosin kakun tarjoilualustalle ja sivelin kakun päällyksen ohuelti säästämälläni lakritsitäytteellä. Täyte toimi tartuntapintana kakun päälle tulleelle karkkimassalle. Värjäsin massaa ruskeaksi sekä ruskealla pastavärillä että kaakaojauheella, näin massaan tuli hiukan suklaista makua. Kaulin massan noin 26 cm halkaisijaltaan olevaksi ympyräksi ja nostin kakun päälle. Halutessasi voit toki varata enemmän massaa ja kuorruttaa koko kakun massalla. Vohvelirullia ei tällöin välttämättä tarvitse.

Kakun alareunaan sivelin sokerikreemiä tartuntapinnaksi vohvelirullille. Leikkasin "portin" kohdalle tulevia rullia lyhyemmiksi, muut laitoin sellaisinaan.


Haamut ja hautakivet ovat sokerimassaa, lepakot karkkimassaa. Hautakiviin kirjoitin elintarviketussilla. Ruoho on vihreäksi värjättyä sokerikreemiä. Polku on raastettua tummaa suklaata.


Kuvia on jo aika monta, mutta laitetaan vielä muutama.




Se oli synkkä ja myrskyinen yö. Salamat halkoivat taivasta, kun kummitukset viettivät juhliaan hautausmaalla....

perjantai 28. lokakuuta 2011

Halloween on käsillä


...This is Halloween, this is Halloween
Halloween! Halloween! Halloween! Halloween!

In this town we call home
Everyone hail to the pumpkin song...
 
Halloween on käsillä ja tuo laulu on soinut jo kaksi viikkoa päässäni. Viikonloppuna lienee pakko istahtaa sohvalle ja katsoa jälleen kerran The Nightmare Before Christmas. Kerrassaan loistava elokuva!

Tänä vuonna pääsen toteuttamaan kaksi halloweenkakkua, toisen viralliselle Halloween-päivälle maanantaille ja toisen vasta ensi lauantaille. Näitä siis luvassa ensi viikolla. Koristeita olen jo alkanut tehdä, toivottavasti toteutus onnistuu suunnitelmien mukaisesti. Valitettavasti kakut eivät ole elokuvateemaisia, ehkäpä ensi vuonna Jack Skellington ja kumppanit mellastavat kakuissani.

Karmaisevaa Halloweenia kaikille!

lauantai 22. lokakuuta 2011

Poliisiauto

Ystäväni pyysi, voisinko tehdä koristeen hänen poikansa 2-vuotissynttärikakkuun. Ja tokihan se onnistui. Haasteekseni sain poliisiauton (maijan) muotoilun. Koristeiden tekeminen vaatii vielä paljon harjoitusta, mutta jotain sain aikaiseksi. Lopputulos näyttää maijan ja perusauton sekoitukselta, mutta kyllä sen poliisiautoksi kuitenkin tunnistaa. Oli hirmuisen vaikeaa saada mittasuhteita edes sinne päin.


Alusta ei valitettavasti selvinnyt ehjänä perille postin toimituksessa, mutta onneksi auto sentään oli suurin piirtein ehjä (kaksi rengasta oli irronnut, mutta ne sai liimattua takaisin). Pieni juhlija oli ollut innoissaan koristeesta. Onnittelut vielä Eetulle!

tiistai 11. lokakuuta 2011

Suklainen ruskapuu

Töihin vein syksyisen suklaakakun. Kaunis idea syksyisestä puusta on alunperin Kinuskikissan käsialaa. Ohjeetkin ovat lainattu häneltä, mutta ei aivan kokonaan tuosta kakusta.



Kokeilin juustokakun pohjaksi ensimmäistä kertaa "brownies"-pohjaa. Se on mukava vaihtoehto keksi- ja kääretorttupohjille.

Pohja:

125 g voita
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa ja ota liedeltä. Lisää voihin paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita joukkoon yksitellen munat. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.

Kaada massa 24 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle olet asettanut leivinpaperinpyörylän. Paista 175 asteessa 15 minuuttia, kakku saa jäädä pehmeäksi. Anna jäähtyä.

Jos et siis halua tehdä hyydykekakkua, käy tämä pohja herkullisesta leivonnaisesta itsekseenkin. Leikkaa paloiksi ja tarjoile kermavaahdon tai jäätelön kera.

Kakkua varten irrotin pohjan vuoasta ja käänsin vuoan pohjaa vasten olleen pinnan ylös ja poistin leivinpaperin. Kostuke nimittäin imeytyy pohjaan paremmin alapuolen kautta. Laitoin pohjan takaisin vuokaan (itse asiassa tässä vaiheessa vaihdoin säädettävään reunavuokaan, jotta kakun alle ei tarvitsisi laittaa leivinpaperia siirtoa varten vaan pystyin tekemään kakun suoraan tarjoilualustalle). Kostutin pohjan vaniljamaidolla (kostuketta meni noin ½ dl).

Täyte:

4 liivatetta
4 dl vispikermaa
260 g tummaa suklaata
3 dl maustamatonta jugurttia
1 dl ruokokidesokeria
tilkka vettä

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa ja sekoita se jugurttiin. Sekoita suklaajugurtti ja ruokosokeri kermavaahtoon. Kiehauta vettä ja sulata kuivaksi puristetut liivatteet kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada vuokaan brownies-pohjan päälle ja anna hyytyä ainakin 2 tuntia jääkaapissa.



Koristelua varten kannattaa katsoa Kinuskikissan upeat kuvalliset ohjeet, seurasin niitä hyvinkin uskollisesti. Puun runko on pursotettu sulalla mustalla candy meltsillä, tumma suklaa sopisi yhtä hyvin tai vaikka valkosuklaa, jos haluaisi puun esittävän koivua.

Minulla ei ollut valmiiksi ruskan sävyihin värjättyjä candy meltsejä, joten sulatin kolmessa eri astiassa valkoisia candy meltsejä ja sekoitin yhteen punaista, toiseen keltaista ja kolmanteen oranssia pastaväriä. Sitten kumosin värjätyt melts-massat leivinpaperille ja tasoitin ohueksi levyksi sekoitellen värejä osittain. Laitoin levyn pakastimeen ja sen jähmetyttyä rikoin sen pieniksi palasiksi. Asettelin palaset lehdiksi puuhun.

Työkavereille kakku maistui, itsekin pidin kovin brownies-pohjasta. Vaikka kakku oli hyvin suklainen, esti maustamaton jugurtti kakkua olemasta yltiömakeaa, tuoden aavistuksen happaman vivahteen.

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Turvesuokakku

Päivitys laahaa nyt hiukan jälkijunassa, tämä turpeinen kakku on tehty jo useampi viikko sitten. Ystäväni tilasi minulta kakun vietäväksi uudelle työpaikalleen. Suklaista kakkua turveteemalla toivottiin.



Kakkupohja on 4 munan sokerikakkupohja kaakaojauheella ryyditettynä. Kostutukseen käytin jälleen kerran vaniljamaitoa. Kakun täytin valkosuklaatäytteellä (kermaa, vaniljatuorejuustoa ja sulatettua valkosuklaata). Päälle sivelin tummasuklaakermaa (kermaa ja sulatettua tummaa suklaata). Kakun päälle lötkäisin suuremman köntin tummasuklaakermaa turveauman pohjaksi. Kakun päälle raastoin reilusti maitosuklaata esittämään turvetta.



Imuvaunu ja traktori on tehty sokerimassasta. Traktori näyttää ehkä enemmän monsteriautolta kuin traktorilta, mutta eipä tuo menoa haitannut. :)